DÁVEJTE PŘEDNOST BÍLÉMU MASU

Míváte po obědě pocit, že byste potřebovali lehnout? Jste unavení, chce se vám spát? Příčina bude pravděpodobně v tom, že si připravujete příliš těžká jídla. Česká kuchyně k tomu má sklony. Proto se zamyslete nad jídelníčkem a odlehčete ho. I v naší kuchyni najdete spoustu zdravých receptů, které mohou navíc být i velice chutné.

Proveďte inventuru jídelníčku

Proveďte celkovou inventuru stylu vašeho vaření. Vychází většina vašich oblíbených receptů hlavně z vepřového a hovězího masa? Potom děláte chybu. Projděte si kuchařky a inspirujte se k nějakým receptům s použitím drůbežího, třeba kuřat nebo krůty. Jsou mnohem lehčí do žaludku, nebudete se cítit jako přejetí parním válcem a vaše kuchyně získá šmrnc. Navíc tato masa obsahují mnohem méně tuku, kuřecí je vůbec nejdietnější maso. S drůbežím masem se dají dělat úplně stejná kouzla jako s hovězím a vepřovým a ještě mnohem víc. Klidně si můžete dopřát třeba kuřecí nebo krůtí svíčkovou nebo španělské ptáčky z kuřecího masa.

S kuřecím a krůtím masem se dají provádět různá kouzla

Pokud vám třeba připadá, že kuřecí či krůtí prsa postrádají výraznější chuť, můžete je špikovat nebo nakládat. Není nutné navíc ke špikování používat tučnou slaninu. Vybrat se dají i klínky dietního salámu, kterými budete kus drůbežích prsou protahovat.
Také nakládání se dá provést zdravě a přitom chutně. Můžete nakládat třeba do olivového oleje, ale také řepkového, který patří mezi trochu podceňované potraviny. Z hlediska obsahu omega 3 a omega 6 mstných kyselin ale může olivovému oleji s naprostým přehledem konkurovat, tento obsah je dokonce ještě vyšší.

Na marinády z obchodu úplně zapomeňte

Stejně tak ale můžete pro základ marinády použít i bílý netučný jogurt. Při přípravě marinády na maso také respektujte některé zásady zdravého vaření. Pokud možno se vyhněte používání hotových marinád z obchodu nebo dokonce už prodávanému masu v marinádě. Jedna věc je, co výrobce deklaruje, že marináda obsahuje, druhá věc je skutečnost. Obchody mají různé triky, například často používají do marinád maso, které už je na hranici trvanlivosti. Proto se z pochoutky může stát naopak nebezpečný pokrm. Připravte si doma marinádu podle vlastní chuti. Snažte se přitom co nejméně solit. Naopak si vyzkoušejte různé bylinky. Bazalka, oregano, to vše propůjčí masu specifickou chuť. Pochopíte, že i masové pokrmy se dají připravovat lehké, a přitom chutné.