DEJTE SI POZOR NA SPRÁVNÉ SLOŽENÍ STRAVY
Uspěchaná doba má negativní vliv na náš životní styl. Všudypřítomný stres dává zabrat našemu tělu i duši. Jak přežít, aniž by to zanechalo následky na našem zdraví? Především je třeba se starat o svoji tělesnou stránku i o psychiku a začít s tím včas, nejlépe hned.
Zdraví ovlivňujeme z 80 %
Výživoví odborníci se shodují na tom, že za svůj životní styl si můžeme sami. Jsme schopni ho ovlivnit až z 80 %. Zbylých 20 % připadá na ostatní vlivy, mezi které řadíme hlavně dědičnost a dostupnou zdravotní péči. Proto je na čase vzít život do svých rukou. Nevěřte tomu, že vám dobré zdraví zařídí někdo zvenčí.
Základní složky jídelníčku
První důležitou kapitolou životního stylu je jídlo. Pomocí jídla byste měli nejenom zahnat hlad, ale především dodat svému tělu látky, které potřebuje ke svému správnému fungování. Jedině tak si zachováte celkové zdraví. Soustřeďte se proto na vyváženou stravu. Ta musí obsahovat všechny základní složky, tedy sacharidy, bílkoviny a tuky. Dále jsou nezbytné vitamíny, minerály a stopové prvky. Sacharidy, bílkoviny a tuky by měly být v každodenní stravě v poměru v procentech 50:25:25.
Dopoledne si dopřejte sacharidy
Palivem pro náš mozek jsou sacharidy, které najdeme v pečivu a přílohách hlavních jídel jako jsou rýže, brambory či těstoviny. Můžete si je dopřát ráno a v dopoledních hodinách, kdy tělo nejlépe spaluje. Ovšem po obědě už na ně raději zapomeňte. Nezbytné jsou také bílkoviny, především pro správný růst svalů, tvorbu hormonů a enzymů a správnou funkci imunitního systému. První dávku bílkovin si přichystejte už ráno k snídani. Pokud k prvnímu jídlu nového dne zvolíte vhodnou kombinaci sacharidů a bílkovin, uděláte nejlépe. Například celozrnný chléb s tvarohovým sýrem nebo ovesná kaše s mlékem tomu plně vyhovují.
Odpoledne a večer patří bílkovinám
Oběd by měl být složený ze sacharidů a bílkovin. Ideální je třeba neloupaná rýže s kuřecím masem, nebo těstovinový salát s tuňákem, obojí obsahuje požadované složky potravy. Odpoledne a večer se už soustřeďte na bílkoviny, které můžete doplnit zeleninou. Například k večeři se hodí pečená ryba s dušenou směsí kořenové zeleniny nebo třeba zapečená brokolice s vejcem a dietní šunkou. Tuky rozprostřete rovnoměrně během celého dne, protože jejich určitý podíl najdete v každém jídle.
Nezapomeňte na vitamíny
Denní jídelníček ještě doplňte dopolední a odpolední svačinou. Na dopolední svačinu si naplánujte ovoce, které tělu dodává vitamíny. Například pomeranč či jablko. Protože obsahuje také dost velký podíl cukru, je lepší ho konzumovat v dopoledních hodináche, kdy je tělo nastartované a nebude ukládat přebytečnou energii. K odpolední svačině se potom hodí opět bílkoviny či zelenina (opět vitamíny), které se dají zkombinovat. Můžete zvolit šopský salát (obsahuje zeleninu, ale i bílkoviny v podobě sýra) nebo jogurt a rajče.