Dopřejte si denně půl kila zeleniny
„Jezte zeleninu, je zdravá,“ apelují na vás lékaři a nutriční odborníci. Mají pravdu. Konzumace zeleniny nejenom dodává našemu tělu spoustu vitamínů a stopových prvků, ale navíc obsahuje poměrně malý kalorický příjem, takže nemá nepříznivý vliv na naši hmotnost. Zařazovat zeleninu a pokrmy z ní do jídelníčku je proto velmi důležité. Jakou zeleninu a proč byste měli jíst?
S plynatostí se vypořádáte
V zelenině najdete určitě množství sacharidů, naproti tomu bílkovin a tuků je zde naprosté minimum nebo vůbec žádné. Najdete zde také velké množství vlákniny, která má dobrý vliv na trávení, čistí střeva. Navíc dobře zasytí žaludek, takže po snězení misky plné zeleniny budete mít pocit plnosti. Určitou nevýhodou je plynatost, která může vzniknout právě při trávení vlákniny, ale s tím už se nějak vypořádáte.
Vysoký obsah vitamínů a minerálů
V různých druzích zeleniny se vyskytují vitamíny, z nichž tím nejznámějším a z hlediska imunity nejdůležitějším je vitamín C. Dále zde najdeme také minerály jako draslík, železo, mangan nebo hořčík. Také je to kyselina listová a karotenoidy. Právě kvůli vysokému obsahu stopových prvků a vitamínů se zelenina doporučuje jíst, a to i ve větším množství. Podle odborníků byste měli každý den sníst půl kilogramu zeleniny. Jenže ruku na srdce, kdo z vás to skutečně také udělá?
Saláty si vyladíte podle své chuti
Spoustě z vás se také při slovech „jezte zeleninu“ vybaví miska něčeho nastrouhaného, co ve vás nevzbuzuje příliš velké nadšení. Ovšem i zelenina se dá připravit chutně a na různé způsoby. Vyzkoušejte některé z nich a nejspíše alespoň jednomu z receptů přijdete na chuť. První možností je konzumace v čerstvém stavu, tedy především do salátů, ale také na obložený chleba. V salátech se dá zelenina kombinovat například s kousky kuřecího nebo krůtího masa, kousky rybího masa, sýrem, dietní šunkou či salámem, oříšky, ale také těstovinami nebo rýží. Přidáte si vhodnou dietní zálivku podle své chuti. Můžete si tak salát vyladit, aby vyhovoval vaším chutím.
Dušené přílohy jako zdravá alternativa
Jiným způsobem jsou teplé zeleninové pokrmy, například zapékané formy, kde si můžete zeleninu vhodně okořenit. Také dušené přílohy. Když si k masovému steaku přidáte dušené zelené fazolky jemně ochucené česnekem, budete příjemně překvapeni, jak to bude zdravé i dobré. Dušené zeleninové přílohy jsou příjemnou a zdravější alternativou brambor, rýže či těstovin. Konečně poslední variantou jsou zeleninové šťávy. Vyhnout byste se ovšem měli konzervované zelenině (obsahuje hodně soli) a smažené zelenině (obsah tuku).